Residentie illustratrice Marjolein Pottie en auteur Bouke Billiet

Van 4 tot 17 september woonden illustratrice Marjolein Pottie en auteur Bouke Billiet in schrijfhuis Källäng.
Het waren onze eerste residenten die de hele reis, van Brussel naar Zweden, met de trein maakten. Het Zweedse deel ging goed, nadat het Duitse deel voor erg veel vertraging (en een extra overnachting) had gezorgd.
We haalden dus twee behoorlijk vermoeide maar enthousiaste reizigers op bij het station van Nässjö.

Die eerste avond schotelden we hen een lekkere vegetarische maaltijd voor. (Het percentage vegetariërs onder onze schrijvers en illustratoren is buitengewoon hoog, valt ons op.)

Marjolein en Bouke installeerden  zich in Källäng en voelden zich daar, ondanks de wel erg herfstige nazomer, heel snel thuis. Het grootste probleem van Marjolein is typerend voor deze deAuteurs-residentie: ze kreeg hier zo verschrikkelijk veel inspiratie dat ze er niet van kon slapen!
Bouke is de typische piekerend schrijver: de ene dag schreef hij als bezeten, overtuigd van de waarde van zijn werk, de volgende dag gooide hij in pure wanhoop bijna alles in de vuilbak. Gelukkig bleek het resultaat na twee weken meer dan bevredigend te zijn!

Tijdens de eerste week brachten we een bezoek aan Astrid Lindgrens Näs. De tuinen konden op veel bewondering rekenen, net als de tentoonstelling over het leven van Astrid. Marjolein dook nog even de tentoonstelling binnen over Lennart Helsing (en ja, eigenlijk was 1 dag op deze inspirerende plek veel te kort). Daarna gaf ik de rondleiding in het geboortehuis. Ik vind het nog steeds een grote eer dat ik collega-kinderboekenmensen mag rondleiden in Astrid Lindgrens geboortehuis!

DSC_0034DSC_0033DSC_0037DSC_0027DSC_0020DSC_0015DSC_0010DSC_0031

Bouke en Marjolein schonken een paar van hun boeken aan de bibliotheek. Pottie en Billiet staan nu naast Crowther, Kuijer en andere ALMA-winnaars in de Astrid Lindgren bibliotheek.
Marjolein bekeek het Tuinhuis (trädgårdshus) waar volgend jaar september de vernissage zal zijn van de SmåBUS 2018 tentoonstelling, en ze zag dat het goed was!
Stilletjes werden al plannen gesmeed om terug te komen.

Tijdens de tweede week stonden er een paar schoolbezoeken op het programma (op Bäckseda Förskola in Vetlanda).

Marjolein kreeg een stevig groepje vijfjarigen en hun leidsters. Met een powerpoint (die het zowaar deed!), een goed voorbereide illustratrice en een enthousiaste groep kinderen werd het een erg fijn auteursbezoek. De leiding vindt dat er nu maar snel Zweedse vertalingen moeten komen van Marjoleins boeken. Ik heb hen beloofd dat ik, als ik een streepje tijd heb, Op kamp naar het Zweeds zal vertalen, voor eigen gebruik op school.

Marjolein vertelde, ik vertaalde, de kinderen luisterden ademloos (ook naar het Nederlands!). Daarna knutselden ze samen een verhaal in elkaar. Het resultaat staat nog steeds op school en het oogst bewondering van jong en oud.

Diezelfde avond trad Bouke 2 keer op voor een groep ouders. Zijn lezing was in het Engels. Ik hoefde alleen af en toe een lastig woord te vertalen, de rest lukte zo want de meeste ouders konden redelijk goed volgen. Helemaal evident is dat niet. Er wordt steeds gezegd dat iedereen in Zweden Engels kent. Ik kan jullie verzekeren dat dat niet zo is.

Bouke had zijn lezing goed voorbereid en had op Marjolein geoefend, om niets aan het toeval over te laten. Waarschijnlijk waren dit de eerste lezingen ooit die Bouke op zijn sokken heeft gegeven. 🙂
De reacties waren erg positief.

DSC_0040DSC_0041DSC_0044DSC_0049DSC_0052DSC_0056DSC_0061DSC_0062DSC_0063DSC_0065

De laatste dagen sloeg de paniek een beetje toe. Ze wilden nog zo veel doen en er was zo weinig tijd. Er werden onmogelijk lange lijstjes gemaakt. Dingen die echt nog moesten gebeuren.
Marjolein fotografeerde elke paddenstoel die ze tegenkwam, Bouke wandelde en kwam vossen en ander wild tegen.
De inspiratie sloegen ze op en namen ze mee.

We brachten Marjolein en Bouke naar het station van Nässjö. Van daar reisden ze naar Kopenhagen, waar Bouke nog een dag of wat wilde rondlopen. Marjolein nam diezelfde avond het vliegtuig naar huis.

Een geslaagd verblijf alweer, van mensen die hier zeker terug mogen komen!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s